Het is een van de grootste en meest uitdagende opgaven voor Den Bosch: hoe halen ze voor 2045 alle woningen en bedrijven van het gas af? En wat komt hierbij kijken? In ’t Zand is de gemeente op zoek naar antwoorden. Deze buurt is sinds 2020 een proeftuin van het Programma Aardgasvrije Wijken. Samen met buurtbewoners, gemeente, woningcorporaties en Enpuls Warmte Infra zoeken we samen uit hoe we deze Bossche buurt aardgasvrij kunnen maken.
Goede samenwerking is hierbij essentieel. De betrokken partijen (woningcorporaties Zayaz, Brabant Wonen en Charlotte van Beuningen, buurtcoöperatie ’t Ecozand, Enpuls Warmte Infra en gemeente ’s-Hertogenbosch) hebben daarom afspraken gemaakt over proeftuin ’t Zand. Hierover hebben zij een intentieovereenkomst gesloten, die onlangs werd ondertekend in de Verkadefabriek. Hiermee onderstrepen de partijen het belang van de proeftuin.
Het projectteam streeft ernaar dat uiterlijk in 2030 alle woningen in het proeftuingebied zonder aardgas worden verwarmd. Het onderzoeken en uiteindelijk realiseren van een betrouwbare, toegankelijke en betaalbare warmteoplossing is daarmee één van de doelen voor 't Zand. Maar het leren van elkaars ervaringen, hobbels, en successen is minstens zo belangrijk. Het is immers een proeftuin, die wordt ondersteund door het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
Projectleider Robin van der Sande, gemeente ’s-Hertogenbosch: “In een deel van ‘t Zand, leren we op welke wijze de wijkgerichte aardgasvrije-aanpak kan worden ingericht en opgeschaald. Samen met bewoners in ’t Zand en partners, werken we aan een duurzaam en betaalbaar aanbod voor verwarmen en koken. De oplossing is er niet van vandaag op morgen, het is een reis waar we onderweg leren van elkaar en van andere proeftuinen in het land. Met de intentieovereenkomst bekrachtigen we nog eens hoe belangrijk die samenwerking is.”
Enexis Holding N.V. heeft besloten om in 2023 verder te investeren in het warmtenet van Mijnwater in Heerlen met bijna 80 miljoen euro. Ook de Provincie Limburg investeert komende jaren via het Limburgs Energie Fonds (LEF) 40 miljoen euro in het warmtenet van Mijnwater in Heerlen.
Met het ondertekenen van het actieplan ‘versnelling Geothermie’ is vrijdagmiddag het startschot gegeven voor een nieuwe samenwerking om geothermie in Brabant te versnellen. Provincie Noord-Brabant, de gemeente Helmond en Energie Beheer Nederland (EBN) zijn aanjagers van het bijbehorende actieplan. Samen met andere gemeenten en verschillende organisaties, waaronder Enpuls Warmte Infra, gaan zij aan de slag om de ontwikkeling van geothermie in de provincie een impuls te geven.