Wet Collectieve Warmte

Momenteel bereid Enpuls zich voor op de wet collectieve warmtevoorzieningen (WcW). Onder deze wet krijgt de gemeente de bevoegdheid om een warmtekavel aan te wijzen. Dit is het gebied waarbinnen een collectieve warmtevoorziening de voorkeurstechniek is voor het verwarmen (en verkoelen) van woningen en utiliteitsgebouwen. Daarnaast wijst de gemeente een in meerderheid publiek warmtebedrijf aan om het net te ontwikkelen en exploiteren. Hierin kan er ook voor gekozen worden om zelf een integraal warmtebedrijf op te richten die verantwoordelijkheid neemt over de integrale warmteketen. Een andere optie is het aangaan van een joint venture met een marktpartij.

Warmtestrategie van Enexis Groep

De nieuwe wetgeving heeft invloed op de strategische koers van Enexis Groep. De ambitie is om samen met partners tegen 2030 het equivalent van 50.000 extra woningen op een warmtenet aan te sluiten binnen het verzorgingsgebied waar Enexis Groep actief is voor elektriciteits- en gas-infrastructuur. Deze ambitie wordt nagestreefd door te participeren in integrale warmtebedrijven, waarbij de voorkeur uitgaat naar een minderheidsbelang en langjarig gecommitteerde mede-aandeelhouders. Daarnaast geeft Enexis Groep de voorkeur aan het vormen van regionale warmtebedrijven. Door regionale samenwerking kunnen synergievoordelen en schaalvoordelen worden behaald, en kan schaarse kennis en ervaring worden gedeeld.

Enpuls zal, als dochteronderneming van Enexis Groep, haar bestaande projecten continueren en nieuwe projecten opstarten in lijn met de strategische koers van Enexis Groep.