In de contractfase ligt de focus op het maken van bindende afspraken. Er wordt een partij gekozen voor de aanleg, er worden contracten met afnemers en leveranciers gesloten en het finaliseren van de financiering vindt in deze fase plaats. Deze fase is cruciaal om van plannen naar concrete realisatie te gaan.
Het doel van de contractfase is het toewerken naar een investeringsvoorstel en het selecteren van partijen voor de realisatie. Hiervoor moeten belangrijke zekerheden worden geregeld, zoals het technische ontwerp, de vergunningen en de commitment van afnemers, door hen te contracteren.
Warmtebedrijf & Garantie:
Klanten & Aanleg:
Hoe zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk klanten een leveringscontract ondertekenen?
Wie gaat het warmtenet aanleggen en hoe wordt dit georganiseerd?
Besluit: Een definitief besluit over de organisatiestructuur van het warmtebedrijf en de rol van de gemeente hierin.
Definitief Ontwerp: Een compleet technisch ontwerp van het warmtenet, klaar voor realisatie.
Sluitende Business Case: Een gedetailleerde business case met een bandbreedte van 10%, inclusief alle kosten, opbrengsten en financieringsafspraken.
Aannemer: Een geselecteerde aannemer voor de realisatie van het warmtenet.
Contracten: Contracten voor de levering van warmte (bron), inkoop, transport en afname door eindgebruikers.
Jullie stellen de kaders op voor de aannemer met betrekking tot:
Er wordt een geschikte partij gezocht voor het ontwerp en de realisatie van het project. Hiervoor organiseer jullie een aanbesteding vanuit de gemeente, het integrale warmtebedrijf, of een extern ingehuurd bedrijf.
In sommige gevallen gaat de aanbesteding gesplitst worden in verschillende onderdelen, zoals civiel werk, installatiewerk en woning gebonden installatiewerk. Dit kan wenselijk zijn om de kwaliteit per vakgebied te waarborgen en om de concurrentie te vergroten.
Wanneer jullie hebben gekozen voor de bouwteam-aanpak, wordt er gezamenlijk een uitvoeringsplan opgesteld.
Jullie leveren hierin input voor:
De aannemer beoordeelt het voorlopig ontwerp en geeft suggesties voor aanpassingen op basis van zijn expertise. Deze worden in overleg binnen het bouwteam verwerkt.
Jullie gaan in gesprek met relevante afdelingen over het ontwerp, zodat zij kunnen aangeven of ze knelpunten voorzien.
Denk bijvoorbeeld aan de volgende afdelingen:
Op basis van de wensen en mogelijkheden van de betrokken partijen wordt gezamenlijk een keuze gemaakt over de samenstelling van het warmtebedrijf.
De vorm het het warmtebedrijf hangt af van verschillende factoren:
Wat betreft communicatie kan er onderscheid gemaakt worden tussen verschillende betrokkenen;
De communicatiestroom richting bewoners wordt geïntensiveerd in de contractfase. Bewoners worden onder andere geïnformeerd over de geplande onderzoeken en mogelijke overlast. Deze taak wordt uitgevoerd door de omgevingsmanager van de aannemer, in samenspraak met jullie als gemeente.
Betrokken partijen bereiden op basis van business case, de bijbehorende contracten, (rest)risico's, technisch ontwerp en vergunningen een investeringsvoorstel voor
Deze wordt voorgelegd aan de aandeelhouders
Wanneer er akkoord wordt gegeven kunnen de benodigde investeringen in het warmtebedrijf gedaan worden.
Enpuls Warmte Infra ondersteunt gemeenten bij het ontwikkelen van duurzame warmtenetten. Neem contact op om te bespreken hoe wij jou kunnen helpen in de identificatiefase.